Ținuturi legendare / Povești din Brâncovenești

Una dintre cele mai impresionante clădiri din zona Mureșului de Sus este castelul fortificat din Brâncovenești – există foarte multe legende, povești și superstiții legate de construcția și istoria acesteia. 
Conform unei legende primii locuitori ai castelului au fost niște uriași. Aceste ființe erau atât de mari, încât dacă au cerut o sită de la vecinii lor din cetatea Zászpád – lângă satul Aluniș - care se afla la o distanță de o oră și jumătate de la ei, aceștia le-au putut întinde sita printr-o singură mișcare. Erau și povești conform cărora există mai multe tuneluri în dealul din Brâncovenești, iar unul dintre acestea leagă cetatea și fortăreața din Lunca Mureșului situată pe celălalt mal al râului. 

Pe fâneața de pe lângă castel și în păduri locuiau zâne care au apărut la miezul nopții și făceau baie în pârâul Gödörhát. Iar în ceea ce privește satul Ideciu de Jos aflat în apropiere poporul susține că în cetatea Leányvár sau Spitzburg (în germană „cetate ascuțită”) erau ascunse comori. În secolul al 13-lea în această zonă s-au stabilit sașii – ei susțineau că uriașii, după ce au dispărut, au lăsat foarte multe comori ascunse în munte. 

Clădirea din Brâncovenești care astăzi este cunoscută sub numele de castelul Kemény – în contradicție cu numeroasele legende legate de aceasta – este foarte reală: pe lângă faptul că aceasta este unul dintre importantele locuri ale literaturii transilvănene maghiare, este și unul dintre cele mai vechi monumente istorice păstrate în județul Mureș. Castelul a fost construit la mijlocul secolului al 15-lea în locul unei vechi fortărețe. Forma prezentă a castelului a fost realizată în secolul următor – familia Kemény care a oferit și un principe Transilvaniei, a dobândit cetatea și moșia după anul 1648 care, neluând în considerare anii de comunism, au rămas în proprietatea familiei. 

În renumita grădină a castelului au avut loc în anii 1920 și ’30 întâlnirile literare Helikon sub conducerea mecenului și scriitorului, baronul Kemény János. Renumita masă de piatră proiectată și realizată de Kós Károly la începutul anilor treizeci în amintirea lui Kuncz Aladár există și astăzi. În apropierea mesei de piatră sunt înmormântați scriitorul Kemény János și soția sa, iar în anul 2000 în apropierea mormântului lor a fost așezată cenușa scriitorului Wass Albert. 

O altă atracție turistică a localității o reprezintă biserica reformată fără turn aflată în apropierea castelului fortificat. Aceasta a fost construită de familia Kemény în 1727, iar istoricii de artă o menționează ca una dintre cele mai unice clădiri în stil rococo ale arhitecturii ecleziastice transilvănene. Pentru turiștii care vizitează castelul fortificat și biserica reprezintă o atracție de neomis. 

În Brâncovenești, în castelul fortificat și pe deal nu mai umblă uriași – însă fantomele marilor personalități ale literaturii maghiare transilvănene pot fi prezente în grădina renumită, respectiv în colțurile ascunse ale castelului Kemény. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay