Trasee

O rețea de trasee și o hartă interactivă care povestește despre istorie, artă și religie. Urmăriți una din cărările județului Mureș, unde vă puteți cufunda în locuri minunate și începeți o călătorie care cuprinde povestiri specific locale într-un mod inedit și interesant.

Plimbare culturală în Târgu Mureș

Târgu Mureșul, numit și orașul florilor este orașul reședință a județului Mureș, amintit în dijmele papale încă din anul 1334, fiind însemnat ca și Novum Forum Siculorum. Unul dintre cele 4 mănăstiri franciscane din Ardeal s-a construit în Târgu Mureș, ruinele căruia se pot vedea și astăzi în curtea Cetății Medievale. În secolul XVII-lea orașul primește titlul de oraș liber regesc, după care i se schimbă numele în Târgu Mureș.Orașul este considerat încă din timpuri străvechi un centru cultural, un important centru religios, oraș academic renumit peste hotare unde s-au pus printr-e altele și bazele importante ale matematicii de către Bolyai Janos.Bazele orașului modern sunt așezate de către primarul inovativ Dr. Bernady Gyorgy - la începutul anilor 1900 se dezvoltă infrastructura și sunt edificate multe clădiri emblematice din oraș. Târgu Mureșul este cunoscut ca un oraș multicultural, a cărei amprente se remarcă prin obiceiurile, tradițiile care dau o pată de culoare a vieții orașului din inima Transilvaniei.

Află mai mult

Plimbare istorică în Sighișioara

Cetatea Sighișoara este parte a patrimoniului UNESCO din 1999 - este singura cetate locuită din Europa. Este o cetate vie, care atrage an de an tot mai mulți turiști. Cetatea Sighișoara în prima jumătate a secolului al XIV-lea era o așezare cu valențe orășenești şi totodată centrul și reşedinta unei unități administrative și juridice: scaunul Sighișoara, unul din cele șapte scaune subordonate Sibiului.Sighișoara este amintită ca „civita” în 1367, alături de Cluj și Sibiu. Sighișoara se dezvoltă ca un puternic centru meșteșugăresc, își definitivează organizarea administrativă a orașului și a scaunului conform unui document din 1393, unde se menţionează participarea preotului și a unor meșteșugari la conducere. Orașul devine un puternic centru comercial, crește numărul breslelor, făcând din Sighișoara unul din cele mai puternice centre meșteșugărești din Transilvania. Referitor la evoluţia urbanistică, cetatea şi oraşul de jos s-au dezvoltat aproape concomitent. Arhitectura oraşului de jos şi a cetății au suferit de a lungul secolelor modificări, unele datorate incendiilor din secolele XVI și XVII, altele datorate dorinței locuitorilor de a fi în pas cu moda timpului.

Află mai mult

Plimbare istorică în Reghin

O istorie atestată documentar din 1228, un oraș de peste 36,000 de locuitori constituiți în trei grupuri etnice diferite - este Reghin.

Află mai mult

Plimbare istorică în Saschiz

Saschizul este o veche așezare medievală. A fost unul din punctele de sprijin pentru regalitatea maghiară, în procesul cuceririi Transilvaniei. În secolul al XII-lea capitala scaunului a fost stabilită la Saschiz, aici a fost capitala Secuilor de KEZD, care controlau o mare parte din bazinul mijlociu al Târnavei Mari.După anul 1200 o parte din secuii din Saschiz au primit ordinul de a se muta în zonele muntoase din răsărit, rămânând la Saschiz numai 6 ginți și 4 neamuri. Între 1264 și 1289, aceștia vor fi mutați în Scaunul Arieșului, special creat pentru ei drept recompensă pentru comportamentul remarcabil în luptele cu cumanii și mongolii. Coloniștii sași au dezvoltat economic această zonă, astfel în Saschiz au existat 2 biserici, 5 capele, o mănăstire, o școală, un spital și mai multe bresle active, înstărite. În anul 1999, Saschizul este înscris pe lista patrimoniul UNESCO, ca sit rural.

Află mai mult

Plimbare relaxantă în Sovata

O plimbare prin vechiul oraș – Sovata.  Pe acest traseu, puteți vedea obiective turistice din trecut și prezent ale orașului Sovata și să aflați mai multe despre clădirile interesante ale stațiunii. Durata: 1 oră Sovata a început să devină renumită ca stațiune balneară la sfârșitul anilor 1800, când József Veress a fondat Baia Ghera, prima baie terapeutică autorizată, care se afla pe strada Géra. În prezent este o biserică unitariană pe acel loc, însă sursa apei sărate de izvor încă existentă ne amintește de fosta "Baie Ghera". Mergând pe jos de la acest izvor spre Lacul Ursu, ajungeți la "Sovata Băi", care sa extins de-a lungul anilor și este acum o parte centrală a stațiunii. De-a lungul anilor Sovata a devenit din ce în ce mai faimos datorită efectelor vindecătoare ale lacurilor sale, care au atras tot mai mulți vizitatori în oraș. Drept urmare, au fost construite vile care evocă atmosfera acelei perioade, care pot fi văzute urmând acest traseu. Următorul punct de interes notabil este Izvorul Mariei, care a fost numit după actrița Mari Jászai, care a fost mare iubitoare al stațiunii Sovata. Nu departe de aici, puteți vedea Vila Magistraților, care a fost construită pentru tratamentul funcționarilor din cadrul Ministerului Justiției. Următoarele două clădiri caracteristice reprezintă Hotelul Pacsirta, cunoscut și sub numele de Vila Gemenii, care după renovare reflectă cu fidelitate arhitectura acelei ere. Chiar lângă aceste vile este biserică de lemn – original greco-catolică, care acum aparține bisericii ortodoxe. Mergând mai departe, ajungem în inima stațiunii, la Lacul Ursu, unde erau nu demult două clădiri iconice: Ciupercile. Astăzi doar una dintre ele există: Ciuperca Mică. Ultimul punct de interes pe această cale și probabil cea mai faimoasă clădire din Sovata este Vila Bernády, construită de György Bernády, primarul inovator al orașului Târgu Mureș pentru singura lui fiică. În prezent clădirea se află încă în renovare, dar reflectă totuși arhitectura specifică din acea vreme. 

Află mai mult

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate