Ținuturi legendare / Pedeapsa lui Dumnezeu - Culpiu

Una dintre cele mai frumoase localități din Câmpia Transilvaniei se găsește lângă Nagyerdő (Pădurea Mare). Conform scriitorului Orbán Balázs, „acest sat se întinde într-o vale foarte frumoasă, înconjurată de munți, care creează o impresie bună tuturor, însă mai ales celor care s-au născut în zone muntoase: satul este înconjurat de păduri dense și frumoase, demne de a fi numite Nagyerdő (Pădurea Mare), acestea fiind cele mai mari și mai frumoase păduri din Câmpia Transilvaniei”. 

Poporul crede că prăpastia aflată lângă localitate s-ar fi putut forma în urma unei lovituri ale Dumnezeului ca pedeapsă pentru un cioban. Din cauza unor ploi îndelungate ciobanul și-a dus oile la păscut pe terenurile altora în timp ce gazdele și-au ținut animalele în strungi și în grajduri. Dumnezeul a văzut faptele ciobanului și l-a pedepsit: pământul s-a prăbușit sub turmă, înghițind atât oile, cât și ciobanul. Conform legendei aceștia sunt și astăzi în prăpastia din Culpiu. 

Satul se află la nord-vest de orașul Târgu Mureș, la o distanță de 14 km de acesta, în apropierea directă a dealului Korhány. Locul poate fi accesat cu ușurință și de către turiști. Satul este administrat de comuna Ceuașu de Câmpie aflată doar la o distanță de zece kilometri. Un lac micuț, pădurile, câmpiile și dealurile pitorești situate în apropierea văii Comlod fac acest loc și mai frumos. Dealurile care încjoară satul oferă o priveliște spectaculoasă asupra zonei – cu mai multe veacuri în urmă pe unul dintre acestea, pe dealul Borșoș se înălța o cetate și conform legendei în locul numit Vérpad (eșafod) a avut loc o luptă pentru cucerirea cetății. Numele dealului se referă la faptul că Borsos Tamás, diplomatul apreciat al principelui Bethlen Gábor – care a construit cetatea din Târgu Mureș - a fost proprietarul acestui loc. 

Familia secuiască, nobilă Kuun avea de asemenea o curie în Culpiu, însă aceasta a fost demolată în anul 1912. Conform datelor istorice pădurea Bocsok aflată în apropiere a fost donată în anul 1605 de principele Bocskai István celor unsprezece luptători din Culpiu care au luptat în bătălia de la Edelény, însă această scrisoare de donație nu se păstrează în satul Culpiu, ci în arhiva capitulului din Alba Iulia. 

Biserica medievală a satului Culpiu există și astăzi, aceasta fiind una dintre obiectivele turistice ale localității: mica biserică a fost construită din piatră brută, în anul 1708 a fost reconstruită, iar lângă biserică se înalță un turn din lemn. După reformă locuitorii satului care în evul mediu au fost catolici, s-au convertit la religia unitariană, după care la calvinism. 

Vizita la acest sat ar putea fi o adevărată destindere pentru iubitorii dansului popular: dansul popular din Culpiu reprezintă o parte importantă a dansurilor populare renumite, specifice Câmpiei Transilvaniei chiar dacă există din ce în ce mai puțini oameni în sat care pot transmite mai departe aceste cunoștințe. Una dintre persoanele renumite care s-au născut în Culpiu este dansatoarea Szabó Teréz căreia i-a fost acordat titlul de Maestru în Artă populară în august 2013. 
Merită să facem o tură și în zona dealurilor înconjurătoare: printre dealuri putem descoperi un heleșteu mic, iar în mijlocul lacului de la Culpiu se găsește un restaurant. Plimbându-ne printre dealurile abrupte și văile mici ar trebui să avem grijă să nu cumva pățim același lucru ca ciobanul care și-a dus turma la pășunile altora. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay