Trasee / Plimbare culturală în Târgu Mureș

Pe baza descoperirilor arheologice putem afirma că istoria orașului își are începuturile în mileniul al 6-4-lea î.e.n., în epoca neoliticului. Istoria oficială al orașului medieval se datează din 1323, atunci fusese amintit pentru prima dată în documente sub denumirea de Novum Forum Siculorum, adică Noul Târg al Secuilor. Sașii le numesc Neumarkt, iar pentru românii de odinioară orașul este amintit sub forma de Oșorheiu. Între anii 1409-1661 statutul localității este oppidum (adică oraș  neîngrădit, supus puterii feudale), dar în anul 1470 regele Matia Corvin îi acordă puteri judecătorești independente, rupându-l de Scaunul Mureș. Încă din secolul al 14-lea este locuit de negustori și meseriași, având o așezare geografică deosebit de favorabilă. În secolul al 16-lea este amintit cu 125 de porți, ceea ce înseamnă că dispunea de o populație de 600-700 de suflete. 

În istoria localității ziua de 29 aprilie 1616 are o însemnătate deosebită. Atunci principele Transilvaniei Gabriel Bethlen a conferit comunității titlul de oraș liber regal, adică cetățenii lui sunt judecați de proprii lor magistrați, având o conducere liber aleasă și urbea mureșeană este înzestrată cu privilegii recunoscute de puterea centrală. În același timp se schimbă și denumirea orașului din Târg al Secuilor (Székelyvásárhely) în Târgu Mureș (Marosvásárhely). 
În următoarele 200 de ani au fost ținute la Târgu Mureș 37 de diete (sesiuni parlamentare). Primul cronicar al cetății este Sebestyén Borsos. El își începe însemnările privind istoricul localității cu anul 1556. Firul cronicii este preluat apoi de fiul său Tamás Borsos judele orașului, ca lucrarea să fie finalizată de nepotul Ferenc Nagy Szabó în anul 1658. 

În anul 1718 ia ființă Colegiul protestant (Reformat), continuatorul vechii instuții pedagocice a Scholei particula, în 1754 Tabla Regească (forul judecătoresc suprem din Transilvania) este mutată din Mediaș la Târgu Mureș. Au fost construite trei biserici catolice (Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Anton din Padua – al minoriților și Sf. Emeric al franciscanilor) în centrul orașului, palatele Toldalagi și Kendeffi, în 1802 își deschide porțile prima bibliotecă publică – Telekiana. În prima jumătate a secolului al 19-lea savantul György Aranka își întemeiază cu alți învățați Societatea pentru Cultivarea Limbii, de fapt un prim început de instituție academică, Farkas Bolyai predă matematică modernă, scrie prima lucrare de matematică științifică din țara noastră, apreciată de lumea academică europeană. Elek Dósa este profesor de drept și jurisprudență la Colegiul reformat, iar Károly Benkő ester primul istoric al orașului. János Bolyai, cetățean al orașului este creatorul matematicii neeuclidiene. Secolul este dominat de ideile iluminismului și mai apoi ale romantismului. 

La începutul secolului al 20-lea municipul este ținta unor schimbări radicale în timpul mandatului de primar al lui György Bernády. Datorită programului său de dezvoltare urbanistică Târgu Mureșul devine un oraș modern cu străzi asfaltate și pavate, cu apă potabilă adusă în locuințe prin un sistem modern de apeduct, cu o vastă rețea de canalizare, cu încălzire de gaz metan, cu generatoare proprii de curent electric. Pe lângă mici ateliere de meseriași, funcționau fabrici bazate pe prelucrarea lemnului, a sfeclei de zahăr, a cărămidării, de industria berii, multe restaurante și locuri de distracții. Cetățenii orașului devin mari consumator de ziare, frecventează cafenelele, sunt spectatori când fideli, când refractari la spectacolele oferite de trupele ambulante. 

Azi una din simbolurile orașului este stilul Art Nouveau (secesionism, Jugendstil) - Palatul culturii, primăria veche, turnul primăriei, mai multe construcții civile poartă trăsăturile caracteristice ai acestui stil de la începutul secolului trecut în centrul orașului. Arhitecții au satisfăcut comenzile proprietarilor, în conformitate cu moda epocii. Turiștilor le recomandăm cel puțin două zile pentru vizitarea siturilor orașului. Iar dacă ar dori să audieze un concert simfonic sau să vizioneze un spectacol teatral ar fi bine să se pregătească pentru o ședere mai lungă. 

Sala mare de la Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, expozițiile muzeale, camera memorială Bernády, galeriile de artă modernă românească și maghiară trebuie văzute. Muzeul cărții de la Biblioteca Teleki și Muzeul memorial ai celor doi Bolyai (Farkas și János) atrag anual mii de turiști. Biserica gotică din Cetate, biserica parohială Sf. Ioan Botezătorul, Sinagoga, muzeul comunității evreiești, muzeul etnografic din Pța Trandafirilor, cetatea în sine, precum și muzeul cetății cu expozițiile sale oferă impresii de neuitat. Parcul din vecinătatea cetății oferă în arșița verii răcoare și odihnă vizitatorului obosit.

Dacă dorim să ne plimbăm în mijlocul naturii, deasupra orașului se află Platoul Cornești unde funcționează printre altele una din cele mai vechi și variate grădini zoologice din țară. În schimb dacă dorim să facem natație atunci în complexul Mureșul numit de localnici Weekend, avem la dispoziție un bazin în aer liber și unul acoperit în perioada de iarnă. Pentru amatorii de canotaj, există și drumuri acvatice. 
5. Consequatur aut perferendis

1. Biblioteca Teleki - Târgu Mureș

2. Clădirea „Bolyai” - Târgu Mureș

3. Biserica din Cetate - Târgu Mureș

4. Cetatea Târgu Mureș

5. Biserica Sfântul Ioan Botezătorul - Târgu Mureș

6. Palatul Culturii - Târgu Mureș

7. Palatul Administrativ - Târgu Mureș

8. Sinagoga Status Quo Ante - Târgu Mureș

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay