Trasee / Plimbare culturală în Târgu Mureș

Pe baza descoperirilor arheologice, putem afirma că istoria orașului își are începuturile între mileniile 6-4 î.e.n., în Epoca Neoliticului. Istoria oficială a orașului medieval datează din 1323, când fusese amintit pentru prima dată în documente sub denumirea de Novum Forum Siculorum, adică Noul Târg al Secuilor. Sașii îl denumesc Neumarkt, iar pentru românii de odinioară orașul este amintit sub forma de Oșorheiu. Între anii 1409-1661 statutul localității este oppidum (adică oraș  neîngrădit, supus puterii feudale), iar în anul 1470 regele Matei Corvin îi acordă puteri judecătorești independente, rupându-l de Scaunul Mureș. Încă din secolul al XIV-lea este locuit de negustori și meseriași, având o așezare geografică deosebit de favorabilă. În secolul al XVI-lea este amintit cu 125 de porți, ceea ce înseamnă că dispunea de o populație de 600-700 de suflete. 

În istoria localității ziua de 29 aprilie 1616 are o însemnătate deosebită. Atunci principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, a conferit comunității titlul de oraș liber regal, adică cetățenii lui sunt judecați de proprii lor magistrați, având o conducere liber aleasă și urbea mureșeană este înzestrată cu privilegii recunoscute de puterea centrală. În același timp, se schimbă și denumirea orașului din Târg al Secuilor (Székelyvásárhely) în Târgu Mureș (Marosvásárhely). 
În următorii 200 de ani au fost ținute la Târgu Mureș 37 de diete (sesiuni parlamentare). Primul cronicar al cetății este Sebestyén Borsos. El își începe însemnările privind istoricul localității cu anul 1556. Firul cronicii este preluat apoi de fiul său, Tamás Borsos, judele orașului, ca lucrarea să fie finalizată de nepotul Ferenc Nagy Szabó, în anul 1658. 

În anul 1718 ia ființă Colegiul protestant (Reformat), continuatorul vechii instituții pedagogice a Scholei Particula. În 1754 Tabla Regească (forul judecătoresc suprem din Transilvania) este mutată din Mediaș la Târgu Mureș. Au fost construite trei biserici catolice  în centrul orașului (Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Anton din Padua – a minoriților și Sf. Emeric a franciscanilor), s-au ridicat palatele Toldalagi și Kendeffi, iar în 1802 își deschide porțile prima bibliotecă publică – Telekiana. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, savantul György Aranka întemeiază, împreună cu alți învățați, Societatea pentru Cultivarea Limbii, de fapt un prim pas spre o instituție academică, Farkas Bolyai predă matematică modernă, scrie prima lucrare de matematică științifică din țara noastră, apreciată de lumea academică europeană. Elek Dósa este profesor de drept și jurisprudență la Colegiul reformat, iar Károly Benkő ester primul istoric al orașului. János Bolyai, cetățean al orașului, este creatorul matematicii neeuclidiene. Secolul este dominat de ideile iluminismului și mai apoi ale romantismului. 

La începutul secolului al XX-lea, municipiul este ținta unor schimbări radicale, în timpul mandatului de primar al lui György Bernády. Datorită programului său de dezvoltare urbanistică, Târgu Mureșul devine un oraș modern cu străzi asfaltate și pavate, cu apă potabilă adusă în locuințe printr-un sistem modern de apeduct, cu o vastă rețea de canalizare, cu încălzire pe gaz metan, cu generatoare proprii de curent electric. Pe lângă mici ateliere de meseriași, funcționau fabrici din industria  prelucrării lemnului, a sfeclei de zahăr, a cărămizii,  industria berii, multe restaurante și locuri de distracție. Cetățenii orașului devin mari consumator de ziare, frecventează cafenelele, sunt spectatori când fideli, când refractari la spectacolele oferite de trupele de teatru ambulante. 

În prezent, unul din cele mai puternice simboluri ale orașului este stilul Art Nouveau (Secession, Jugendstil) - Palatul Culturii, Prefectura, turnul prefecturii, și alte construcții civile din centrul orașului poartă trăsăturile caracteristice ale acestui stil, de la începutul secolului trecut. Arhitecții au satisfăcut comenzile proprietarilor, în conformitate cu moda epocii. Turiștilor le recomandăm cel puțin două zile pentru vizitarea tuturor atracțiilor orașului. Iar dacă ar dori să participe la un concert simfonic sau să vizioneze un spectacol de teatru, ar fi bine să se pregătească pentru o ședere mai lungă. 

Obiectivele care trebuie vizitate în Tg. Mureș sunt Sala mare din Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, expozițiile muzeale, camera memorială Bernády, galeriile de artă modernă românească și maghiară. Muzeul cărții de la Biblioteca Teleki și Muzeul memorial ai celor doi Bolyai (Farkas și János) atrag anual mii de turiști. Biserica gotică din Cetate, biserica parohială Sf. Ioan Botezătorul, Sinagoga, Muzeul comunității evreiești, Muzeul etnografic din P-ța Trandafirilor, Cetatea medievală, precum și muzeul cetății cu expozițiile sale, oferă impresii de neuitat. Parcul din vecinătatea cetății oferă în arșița verii răcoare și odihnă vizitatorului obosit.

Pentru o plimbare în mijlocul naturii, deasupra orașului se află Platoul Cornești, unde funcționează, printre altele, una din cele mai mari și variate grădini zoologice din țară. În schimb, pentru o relaxare la piscină, în complexul sportiv și de agrement Mureșul, denumit de localnici ”Weekend”, avem la dispoziție un bazin în aer liber și unul acoperit pentru perioada de iarnă. Pentru amatorii de canotaj, există și trasee acvatice. 
5. Consequatur aut perferendis

1. Biblioteca Teleki - Târgu Mureș

2. Clădirea „Bolyai” - Târgu Mureș

3. Biserica din Cetate - Târgu Mureș

4. Cetatea Târgu Mureș

5. Biserica Sfântul Ioan Botezătorul - Târgu Mureș

6. Palatul Culturii - Târgu Mureș

7. Palatul Administrativ - Târgu Mureș

8. Sinagoga Status Quo Ante - Târgu Mureș

În apropiere...

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay