Ținuturi legendare / Zânele și comorile din Cetatea Păgânilor - Band

Dealul numit Cetatea Păgânilor se înalță între satele Șincai și Band și chiar dacă astăzi este folosit ca teren arabil, oamenii susțin că într-o pivniță secretă a cetății se ascund comori. În trecut pe acest deal se înălța o cetate: cetatea lui Șincai după care a fost numită și localitatea. 

Conform poporului în trecut locuitorii cetății i-au prezentat jertfe domnului Hadúr conform religiei lor străveche. Comorile cetății le-au ascuns sub cetate, într-o pivniță secretă. Însă oamenii au susținut că aceste comori au fost păzite de două zâne, și degeaba încearcă cineva să dea peste comori, le poate obține doar atunci când zânele părăsesc pivnița pentru un timp scurt ca să facă baie în lacul din apropierea satului Band. Au fost foarte mulți vânători care au încercat să dea peste comori. 
Un cioban se afla cu turma sa exact lângă intrarea la pivniță când zânele au părăsit comorile și acesta a reușit să intre în pivnița protejată de o ușă de fier. Ciobanul a intrat de două ori în pivniță ca să-și umple cojocul cu aur, însă fiind foarte lacom, a intrat și pentru a treia oară – dacă nu ar fi făcut așa, probabil că și stră-strănepotul său ar fi putut trăi în bogăție. Între timp zânele s-au întors, iar ușa s-a încuiat după ele. Ciobanul a rămas prins în pivniță timp de șapte ani până când ușa s-a deschis din nou. Când a ieșit la suprafață, și-a pierdut vederea în lumină. A trăit ca un cerșetor, astfel fiind pedepsit pentru lăcomia sa. Însă această poveste nu le-a tăiat cheful vânătorilor de comori să pornească în căutarea comorilor – din fericire, deoarece astfel au fost descoperite niște vestigii din epoca avară, dar și obiecte arheologice din epoca bronzului și din epoca romană. 

În secolele 16-17 au fost atașate mai multe sate mici la această localitate, printre care Székelygerebenes, Adósfalva, Súgófalva, Kistelek, Egerháza, Csükmöd și Rózsásfalva – pe teritoriul celui din urmă au fost descoperite ruinele unei localități din epoca romană și niște monede vechi – chiar dacă acestea nu au făcut parte din comorile zânelor. 

Band reprezintă un nod rutier important deoarece trec prin centrul localității acele drumuri județene care duc la Cluj-Napoca prin Iernuț și Sărmașu. Aici s-a născut medicul, poetul și traducătorul Agyagási Károly, pictorul maghiar Siklódy Tibor, precum și handbalista Mátéfi Eszter. În afară de cetatea medievală deja menționată, lângă această localitate au mai fost și niște conace speciale care nu se mai găsesc acolo deoarece o mare parte a satului a ars în anul 1857. 
Dacă vizităm Band și regiunea înconjurătoare, odată ajunși la dealul numit Cetatea Păgânilor să ne amintim de povestea nefericită a ciobanului și de morala acestei povești: o bucată de pâine valorează mai mult, decât un sac de aur. Iar dacă ne este foame, gazdele și ospătarii dragi din Band ne servesc cu plăcere o bucată de pâine. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay