Ținuturi legendare / Zânele cetății Backa - Herghelia

În mijlocul Transilvaniei, pe Câmpia Transilvaniei, într-o zonă pitorească se întinde satul Herghelia, doar la o distanță de unsprezece kilometri de la Târgu Mureș. Nu este de mirare faptul că în această zonă frumoasă au trăit zâne: legenda se transmite din tată în fiu conform căreia zânele au fost proprietarii cetății Backa care se înalță lângă satul Herghelia. 

Zânele au trăit în pace în cetate până când pe Câmpia Transilvaniei s-au ridicat din ce în ce mai multe biserici. Conform legendei populare sunetul clopotelor a deranjat zânele foarte tare, de aceea au trimis niște mesageri la Herghelia ca să îi convingă pe oameni să nu tragă clopotele și să demoleze campanila. Sătenii nici nu voiau să audă de acest lucru, iar zânele au considerat refuzul drept declarație de război: în semn de răzbunare au distrus toate bisericile din Câmpia Transilvaniei. 
Însă odată locuitorii cetății Backa au intrat în bucluc: li s-a terminat apa și au fost nevoite să ceară ajutor de la oameni, însă aceștia nici nu le-au răspuns. Setea a dus la evacuarea cetății Backa, iar locuitorii cetății au părăsit zona. 

În zilele noastre această regiune legendară este renumită pentru alte obiecte turistice ca de exemplu Centrul de Medicină Lifestyle sau pentru pădurile, câmpiile care îl încojoară, pentru aerul curat, izvoarele terapeutice, respectiv pentru biserica reformată a localității. Conform legendei înainte de invazia tătară satul nu a fost în locul său prezent, ci lângă pârâul Sárháló din apropiere și avea numele de Nagyménes (Herghelia – Mezőménes). Tătarii au jefuit satul Nagyménes, iar după anul 1666 locuitorii satului s-au mutat la locul prezent al satului Herghelia (Mezőménes). 

Satul prezent se întinde la poalele dealului Bocsok, într-o vale mică. Zona este adecvată pentru excursii ecvestre – chiar și numele localității se referă la faptul că în trecut în această zonă au fost crescuți cai. 
Dacă suntem norocoși, în timpul excursiei ecvestre, lângă sat putem descoperi și astăzi o zână aflată în căutarea apei – însă să ne amintim întotdeauna de faptul că deși aceste ființe au distrus biserici în trecut, nu fiecare dintre ele este rea. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay