Ținuturi legendare / Iștan-tău – Câmpia Transilvaniei

Cel mai frumos și misterios lac din Câmpia Transilvaniei se găsește pe un deal între satele Band, Mădăraș și Șincai. O caracteristică interesantă a lacului este faptul că acesta nu este alimentat de niciun izvor sau pârâu și nu are nici scurgere. Se numește Iștan-tău deoerece conform legendei s-a format ca o pedeapsă acordată de Dumnezeu (Isten – Dumnezeu). 

Conform poporului în trecut această regiune a fost locuită de oameni răi care se certau întotdeauna. Răutatea oamenilor l-a întristat pe Dumnezeu, de aceea a încercat să îi îndemne prin diverse semne să fie mai buni. După mai multe avertizări regiunea a fost lovită de o furtună uriașă – locuitorii și-au dat seama că aceasta nu a fost doar o furtună simplă deoarece unul dintre dealuri a fost lovit de o mulțime grea și neagră care i-a tăiat vârful ca și cum acesta ar fi fost un colț de pâine. 
Aceasta a fost o lecție bună pentru locuitorii zonei care astfel nu se mai certau niciodată. Iar pe vârful dealului – în urma impactului – s-a format un lac ciudat. Din cauza formei de lacrimă mulți consideră că lacul este de fapt lacrima lui Dumnezeu care a fost foarte tristă din cauza răutății umane. 

Conform unei teorii științifice dealul ar fi putut fi lovit de meteoriți, iar în craterul format s-a creat lacul Iștan-tău. Orbán Balázs a scris despre acest lac în următorul fel: „la data de 4 septembrie 1852, între orele 17 și 18 cerul a fost senin, totuși s-a auzit un tunet puternic urmat de niște lovituri intermitente, iar judecătorul (Vaszilui Tyifor din Band) care a fost la pescuit într-o barcă pe lac a văzut un obiect mare, înflăcărat, care a căzut în lac, generând valuri mari; în același timp mai multe obiecte înflăcărate au căzut lângă lac.” Este prea probabil că această descriere prezintă căderea unui meteorit, ceea ce este dovedită și prin faptul că localnicii au reușit să adune vreo șaizeci de roci. 

Conform poporului câteodată apa lacului face valuri mari ceea ce înseamnă că cineva în apropiere face ceva rău ceea ce îl supără pe Dumnezeu. Conform unei alte legende lacul a înghițit un bătrân împreună cu vacii și căruța acestua deoarece a înjurat pe malul lacului pentru că vacii nu au vrut să bea din apa tulbure. 
Dacă dorim să ajungem la Iștan-tău trebuie să părăsim drumul național între satele Band și Gerebenes, adică la Drăculea Bandului. De acolo duce un drum de pământ la vârf. Ajungând la vârf putem admira un peisaj excepțional, pitoresc: suprafața lacului este netedă și zona este foarte frumoasă. 
Cunoscând condițiile de formare a lacului nu este recomandat să înjurăm sau să facem ceva rău în apropierea lacului, însă putem admira creațiile Dumnezeului care sunt foarte frumoase în ciuda faptului că au fost create de supărare. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay