Ținuturi legendare / Gaura zânelor și Pădurea Călugărilor - Ernei

Pe malul stâng al râului Mureș, abia la o distanță de zece kilometri de la Tîrgu Mureș, în direcția orașului Reghin se întinde satul Ernei. Există mai multe teorii, respectiv legende legate de originea numelui acestui sat micuț. Unii consideră că numele satului poate proveni din cuvântul „ér” (pârâiaș, un pârâu mic), ceilalți consideră că localitatea păstrează numele familiei Ernyei din perioada arpadiană. 

Conform unei legende odată trăia o fată foarte isteață, Ikla, care a contribuit la cucerirea cetății din Belgrad și care mai târziu a devenit soția unui conducător numit György – au primit și un teren, o moșie, pe care s-a înființat satul Icland. Însă lângă ei trăia familia Ernyei, iar fata urâtă a bătrânului Ernyei, Borka, s-a îndrăgostit de György. Atunci când bărbatul nu era acasă, această fată scria scrisori mincinoase lui György și lui Ikla, intenția sa fiind crearea unor certuri între îndrăgostiți. Conform legendei György, care s-a întors acasă, i-a văzut pe preot și pe Ikla rugându-se la marginea unei stânci și – pentru că pe baza scrisorilor credea că aceștia aveau o relație – i-a împins în prăpastie. Mai târziu Borka și-a regretat fapta, a admis ceea ce făcea și s-a sinucis. György a construit o mănăstire la marginea prăpastiei și pleca într-un pelerinaj. Locul aflat lângă satul Ernei unde putea fi mănăstirea se numește și astăzi Pădurea călugărilor. 

Mitul familiei Bethlen care a ucis șarpele se povestește și în satul Ernei. Conform acestei legende între Ernei și Chinari, pe malul argilos al râului Mureș era o peșteră numită de localnici Gaura zânelor. În această peșteră trăiau zâne și alte ființe fabuloase care pe timp de noapte mergeau la râul Mureș la scăldat. Însă în gaură s-a mutat un șarpe uriaș care prindea des vacii și caii care trecuseră prin fața peșterii. Nimeni nu a reușit să-l ucidă, până când într-o zi tânărul conte Bethlen s-a decis să-și încerce norocul. Înainte de a intra în Gaura zânelor, a fixat niște lame pe armură și pe coif, astfel când șarpele s-a înfășurat în jurul lui, lamele l-au ucis, astfel contele nu trebuia să-și folosească armele pentru a-l învinge. De aceea familia este numită familia Bethlen care a ucis șarpele. 

La începutul anilor 1300 sursele istorice îl menționează pe Ernyei István care s-a născut în această localitate ca palatinul țării. La sfârșitul evului mediu și în secolele trecute satul era unul dintre simbolurile libertății religioase din Ardeal deoarece în acest sat erau cinci biserici în același timp, fiecare dintre acestea aparținând unei alte religii – mai târziu sâmbătarii se mutau la Bezidu Nou. În tabăra din Libáncsmező de pe lângă Ernei a fost numit Apafi Mihály I. principele Transilvaniei în anul 1661. 

În trecut au fost mai multe conace boierești în sat. Cea mai renumită clădire care există și astăzi este castelul cu numele interesant Bálintitt care putea fi construit în secolul al 18-lea în stil baroc târziu, însă a fost reconstruit și transformat de mai multe ori și în multe stiluri. În zilele noastre se referă doar niște copaci bătrâni la faptul că în trecut acest castel avea o grădină frumoasă și un heleșteu. 
Dacă ne aflăm în apropierea satului Ernei, putem vizita și astăzi locul numit Pădurea călugărilor unde putem vedea niște copaci bătrâni care păstrează amintirea unei dragoste pline de gelozie. Dacă vremea este frumoasă, putem urca la Gaura zânelor – sigur că nu îl vom mai întâlni șarpele. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay