5 lucruri pe care le poți face în Târgu-Mureș

Experimentează vibe-ul orașului Târgu-Mureș

Începe cu simbolul cultural al orașului – o vizită în interiorul Palatului Culturii

Construit între anii 1911 – 1913 la inițiativa primarului vizionar Bernády György, Palatul Culturii este considerat de mulți specialiști una din cele mai frumoase realizări ale stilului Secession din Transilvania. Edificiul a fost ridicat ca o consecință naturală a dezvoltării culturale a orașului la început de secol XX, cu scopul de a avea toate domeniile artei într-un singur centru cultural. Astfel, el trebuia să găzduiască școala de muzică, biblioteca orașului, o sală de spectacole și o galerie de artă. La insistența primarului, clădirea i-a avut ca arhitecți tot pe Komor Marcell și Jakab Dezső, care realizaseră și clădirea impozantă a Primăriei,  cu câțiva ani înainte. Palatul este împodobit la exterior cu basoreliefuri, fresce, mozaicuri și vitralii valoroase, specifice stilului Secession. Iar în interior se pot vizita Foaierul și scările, Sala de concerte, Sala mică și Sala Oglinzilor. Tot aici își au sediul Muzeul Județean Mureș cu galeriile de artă ce se pot vizita, Biblioteca județeană, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici și Filarmonica de stat.

Plimbă-te de-a lungul Pieței Trandafirilor până la Cetate

Piața Trandafirilor constituie piața centrală a orașului, traversând centrul de la sud-vest la nord-est. Numele acesteia vine de la numeroșii trandafiri care împodobesc în fiecare an scuarul dintre cele două sensuri de circulație ale arterei principale, din primăvară până în toamnă. De-a lungul pieței Trandafirilor vei trece prin fața clădirilor istorice, unele vechi de câteva secole, putând admira fațade construite în stil Baroc,  Art Nouveau sau Clasic. Tot aici vei vedea și biserici ale principalelor confesiuni din oraș, care au conviețuit timp de mai multe secole. Dacă începi din partea vestică a centrului, când ajungi la capătul opus, vei vedea pe partea dreaptă biserica reformată din cetate și o parte din zidurile de apărare. Nu ezita să urci dealul domol și să te bucuri de o plimbare plăcută în interiorul cetății. Aici vei găsi alei frumos amenajate, bastioane și ziduri de fortificație care pot fi explorate ușor. Răcorește-te cu băuturi reci și potolește-ți foamea cu preparatele din restaurantul din incinta cetății.

Savurează deliciile culinare locale

Dacă plimbarea ți-a deschis apetitul pentru ceva bun, în Tg. Mureș există destule localuri strategic poziționate în centrul orașului, pentru a satisface poftele călătorului obosit. Vei găsi restaurante, bistro-uri, terase, cafenele și steakhouse-uri, care servesc atât preparate locale, cât și internaționale. Bucătăria locală transilvană este un melanj unic al gusturilor și influențelor aduse de populațiile minoritare din această zonă de-a lungul istoriei. Ele sunt de obicei mâncăruri grase, gustoase și condimentate, ce au la bază de obicei carnea de porc. Cele mai renumite dintre acestea sunt: gulaș, papricaș, balmoș, ciorbă ardelenească cu tarhon, supă de chimen, varză ”à la Cluj”, ciuperci umplute, mezeluri afumate, brânză de burduf și multe altele. Nici la capitolul deserturi orașul nu stă rău; vei putea găsi aici vargabéles, lapte de pasăre, kürtőskalács, gomboți cu prune, cremșnit etc. Cele mai multe localuri din centru se găsesc în jurul Pieței Teatrului, de-a lungul Pieței Trandafirilor, până la Scările Rákoczi, și în zona străzii Bolyai.

Admiră orașul de sus

După o masă sățioasă, îți prinde bine o plimbare în aer liber. Poți face asta în Tg. Mureș și nici nu trebuie să mergi foarte departe. Unul din dealurile care domină orașul este ușor accesibil din zona centrală, pe jos sau cu taxiul. Platoul Cornești este locul unde locuitorii orașului caută umbra și relaxarea în natură, în timpul verii. În afară de vizitarea Grădinii Zoologice situată în pădure, într-un cadru natural, aici vei putea face plimbări nu doar pe aleile pietruite, dar te poți aventura și în pădure,  ca să asculți cântecele păsărilor. Dacă rămâi în spațiul amenajat, poți face o tură pe jos, în care să-ți reîncarci bateriile cu o înghețată sau o bere rece, dar poți de asemenea admira orașul de sus, din locul special amenajat pentru a vedea această panoramă. Copiii vor găsi aici un mic paradis dedicat jocurilor și mișcării în aer liber, în spațiul verde cu leagăne, tobogane, având la îndemână cel mai mare skatepark din oraș, excursie cu trenulețul, sau chiar și o pistă de alergare!

Relaxează-te la piscină

În cazul în care nu ești adeptul relaxării active și preferi să stai tolănit la marginea unei piscine, în Tg. Mureș ai mai multe opțiuni. Destinația cu cei mai mulți vizitatori în timpul verii este Complexul de agrement și sport ”Mureșul”, sau pur și simplu ”Weekend”, cum l-au denumit localnicii. Acesta se află la marginea orașului, pe malul stâng al râului Mureș și se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 ha. Aici vei găsi tot ce este necesar pentru a-ți petrece o zi întreagă la bălăceală și la soare: bazine de înot de mai multe mărimi, plajă amenajată cu gazon natural, terase cu mâncare și băutură, terenuri de sport, chiar și un canal pentru plimbări cu barca, dintr-un fost braț al râului Mureș. În afară de acest complex,  în Tg. Mureș mai există câteva centre SPA și Wellness unde poți avea parte de toată îngrijirea și relaxarea de care ai nevoie.

Pentru posibilități de cazere puteți vizita și site-ul kayak.co.uk

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay